Str. 22 Decembrie 1989, Nr. 28, Târgu Jiu

De ce să donez ?

Donarea de sânge este darul vieții !

Fără donatori, mulți bolnavi nu ar mai fi în viață astăzi !

Deocamdată nu s-a descoperit un înlocuitor al sângelui așa că donarea este singura soluție pentru a putea face față nevoilor de sânge și elemente ale sângelui necesare terapeuticii transfuzionale. Medicii și chirurgii se bazează pe donarea de sânge pentru a efectua, în fiecare zi, o serie de intervenții care salvează viața oamenilor, sau o prelungesc.

Sângele donat poate trata în fiecare an un milion de pacienți.
Volumul de sânge este de aproximativ 5-6 litri pentru un adult, dar variază în funcție de sex, greutate și înălțime. Sângele este menținut în permanentă mișcare într-o rețea de vase sanguine-artere, vene care împânzesc tot organismul pentru a putea transporta oxigenul și substanțele vitale nutritive în țesuturi și pentru a îndepărta acele substanțe nocive care, acumulându-se, ar putea deveni otrăvitoare.

Plasmă sanguină

Plasma sanguină reprezintă aproximativ 55–60% din sânge şi este formată din aproximativ 90% apă, 1% substanțe anorganice (săruri minerale care conțin ioni dintre care mai importanți sunt cei de sodiu Na, clor, Cl, potasiu, K, magneziu, Mg, fosfor, P și calciu Ca) și aproximativ 9% substanțe organice (proteine, glucide, lipide etc.).
Proteinele din plasmă pe lângă rolul de transport, mai joacă un rol important în apărarea organismului prin sistemul imunologic, în procesul de coagulare a sângelui, rolul de tampon în menținerea unui pH constant și menținerea constantă a presiunii osmotice din sânge.

Plasma se utilizează în afecțiunile care se soldează cu afectarea factorilor de coagulare din sânge: afecțiuni hepatice, arsuri și altele.
Multe medicamente sunt fabricate din plasmă.

ESTE NEVOIE CONTINUĂ DE SÂNGE datorită perioadei scăzute de viață a componentelor sale.

Timpul de stocare al produselor din sânge:

Globulele roșii pot fi stocate pentru 42 de zile la 2 ° C şi 6 ° C.
Trombocitele pot fi stocate timp de 5 zile cu agitare continuă la 22 ° C.
Plasmă congelată la – 30 ° C are o durată de viață de un an.